9 września, 2021
Passata z żółtych pomidorów (z czerwonych też się uda).
Posted in : Przetwory, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: lato, przetwory, wykorzystanie pomidorów, zapasy na zimę
Najprostszy przepis z pomidorów – to po prostu zmiksowane pomidory z solą. Passata jest świetną bazą do zup i sosów, wystarczy otworzyć słoik, doprawić według uznania i gotowe!
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
Zagotować duży garnek wody, pomidory naciąć od spodu na krzyż i na minutę włożyć do wrzątku. Następnie wyłowić i obrać ze skórki.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać sól i gotować, aż trochę zgęstnieją około 15 minut.
Gorącą passatę zmiksować i przelać do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować min. 20 minut.
Smacznego!