HomeSłodkości Miodowe ciasto z orzechami włoskimi.

Miodowe ciasto z orzechami włoskimi.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Takiego ciasta raczej jeszcze nie jedliście! Wymaga niewielu składników i włożonej pracy ale … tygodnia leżakowania, jednak warto czekać. Jest pyszne, w smaku przypomina karmelowy baton z orzechami. Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ciepłego mleka

Masa:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu

Miód podgrzewamy aż będzie płynny, sodę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto, najłatwiej zrobić to mikserem ale można też ręcznie. Ciasto początkowo nie będzie chciało się sklejać, porozpada się na małe grudki ale przy dłuższym zagniataniu utworzy zgrabną kulkę. Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek (ok. 1 cm grubości) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki (o boku 20 cm) lub tortownicy (22 cm średnicy). Formujemy rant wysokości 2 cm.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.

Przechodzimy do masy orzechowej. Na patelni rozpuszczamy cukier z miodem i masłem, dodajemy orzechy. Chwilę smażymy aż cukier zacznie karmelizować cały czas mieszając, bo masa może się przypalić. Gorącą masę wykładamy na placek. Pieczemy 15 minut.

Ciasto po upieczeniu zrobi się twarde jak kamień … i takie właśnie ma być!

Kiedy wystygnie owijamy je w papier, wkładamy do torebki foliowej i zapominamy o nim na tydzień. Po tym czasie ciasto zmięknie i będzie przepyszne.

Smacznego