20 stycznia, 2018
Mini torciki karnawałowe na chlebku z francuskim pate.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: do smarowania, finger food, karnawał, kuchnia francuska, pasta, pasztet, podroby, przyjęcie, przystawka, przystawki, wątróbka kurza, zakąski, zima
Mamy karnawał, czas zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Kiedy chcemy potańczyć najlepiej sprawdza się tzw. finger food, czyli malutkie przekąski, które można na raz włożyć do buzi i wrócić na parkiet. Moja propozycja to mini torciki przekładane pate z kurczaka i słodką żurawiną.
Składniki (na 4 porcje):
- ćwierć słoiczka konfitury z żurawiny
- 200 g oczyszczonych kurzych wątróbek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 2 łyżki koniaku
- 6 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Zacznijmy od przygotowania pate – jest to rodzaj pasztetu w formie pasty do smarowania. Smakołyk popularny np. we Francji lub w Toskanii. Robi się go łatwo – smakuje kusząco…
W rondelku roztapiamy masło, szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy zioła i wątróbkę. Smażymy ok. 10 minut pilnując aby składniki się zbytnio nie zrumieniły. Zdejmujemy z ognia, wlewamy koniak, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość miksujemy, przekładamy do formy np. keksowej i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Możemy składać torciki. Odkrawamy skórki z chleba tostowego, kromki kroimy na pół. Powstałe trójkąciki smarujemy na przemian pasztetem i żurawiną. Gotowe. Posypujemy świeżymi listkami tymianku i staramy się nie zjeść przed przyjściem gości.