1 sierpnia, 2022
Amerykańskie pancakes.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: jesień, kuchnia amerykańska, lato, na śniadanie, naleśniki, pancakes, placki, śniadanie, wiosna, zima
Coś pomiędzy naleśnikiem i plackiem. Amerykanie jedzą je na słodko i słono, z masłem, polane syropem klonowym albo z ogromnym plastrem smażonej szynki i bekonem polane … syropem klonowym.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- 2-3 łyżki stopionego masła
Przepis jest banalnie prosty. W jednej misce składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy. Zostawiamy na 10 minut, żeby ciasto zaczęło „pracować” z proszkiem i sodą.
Smażymy na suchej patelni, placki o średnicy ok. 10 cm. Amerykańskie pankejki są nieco większe od naszych racuchów.
Podajemy z kosteczką zimnego masła, które roztopi się pod wpływem ciepła z naleśnika, polane syropem klonowym, chociaż ja zdecydowanie wolę z wielką czapą serka waniliowego i jeżynami lub jagodami.
Smacznego!