HomeSłodkości Amerykańskie pancakes.

Amerykańskie pancakes.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

Coś pomiędzy naleśnikiem i plackiem. Amerykanie jedzą je na słodko i słono, z masłem, polane syropem klonowym albo z ogromnym plastrem smażonej szynki i bekonem polane … syropem klonowym.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki stopionego masła

Przepis jest banalnie prosty. W jednej misce składniki suche, w drugiej składniki mokre. Wlewamy mokre do suchych i mieszamy. Zostawiamy na 10 minut, żeby ciasto zaczęło „pracować” z proszkiem i sodą.

Smażymy na suchej patelni, placki o średnicy ok. 10 cm. Amerykańskie pankejki są nieco większe od naszych racuchów.

Podajemy z kosteczką zimnego masła, które roztopi się pod wpływem ciepła z naleśnika, polane syropem klonowym, chociaż ja zdecydowanie wolę z wielką czapą serka waniliowego i jeżynami lub jagodami.

Smacznego!