19 grudnia, 2022
Gravlax z sosem cytrynowo koperkowym
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania na przyjęcie, dania na święta, kuchnia skandynawska, łosoś, łosoś dojrzewający, potrawy świąteczne, przystawka, przystawki, święta, zima
Gravlax czyli marynowany łosoś po skandynawsku. Trzeba go przygotować kilka dni przed podaniem i wybrać najświeższą rybę wysokiej jakości. Smak tego łososia jest tak pyszny, że wart jest swojej ceny.
Składniki:
Gravlax:
- 1 kg wyfiletowanego świeżego łososia ze skórą
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki koniaku
- 1 duży pęczek koperku
Sos:
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 3 żółtka
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koperku
- sól, cukier i pieprz do smaku
Łososia myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dwie równe części. Na blacie układamy dość długi kawałek foli spożywczej (taki, żeby można było potem owinąć nim rybę), kładziemy łososia skórą w dół.
Mieszamy sól i cukier trzcinowy, rozkładamy mieszankę równomiernie na płatach ryby, obficie posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Całość polewamy alkoholem, połówki ryby składamy razem skórą do góry i szybko zawijamy łososia w folię.
Owijamy rybę dodatkową folia, żeby była szczelnie zamknięta, a sok nie wyciekał. Tak przygotowaną paczkę wkładamy do naczynia i ściskamy, kładąc na górze coś ciężkiego. Ja zawsze używam marmurowej tacy, ale może to być cokolwiek, chodzi o to aby łosoś był równomiernie obciążony.
Wsadzamy naczynie z łososiem do lodówki na 3 dni, jeżeli sok wycieknie należy ponownie zalać nim rybę i zapakować w folię. Po tym czasie wyjmujemy rybę z lodówki, oczyszczamy zeskrobując nożem resztki soli, cukru i koperku.
Sos:
Żółtka wymieszać z musztardą, sokiem cytrynowym i pieprzem. Powoli dolewać olej i ubijać sos mikserem. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i cukrem do smaku, sos powinien być lekko słodki.
Łososia kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki i podajemy z sosem cytrynowo-koperkowym.
Smacznego!