29 października, 2022
Zupa dyniowa
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: dynia, jesień, jesienna zupa, rozgrzewająca zupa, zupa jarzynowa, zupa krem
Pierwszy raz zupę dyniową jadłam w gospodzie w Austrii. Nie byłam do niej zbytnio przekonana, ale ponieważ w karcie nie było niczego specjalnego, zdecydowałam się na tę zupę. Wydawało mi się, że dynia jest mdła i nieciekawa w smaku. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy okazało się, że to jedna z najlepszych zupa jakie kiedykolwiek jadłam. Od tamtej pory wciąż próbuję odtworzyć ten smak. A ten przepis jest już bardzo blisko ideału …
Składniki:
- ok 2 kg dyni (ja najbardziej lubię odmianę Muskat, ale może być dowolna)
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 litr bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu
- pół szklanki śmietanki 30%
- słodka mielona papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, cukier, pieprz
- oliwa z oliwek
Dynię, marchewkę, ziemniaki i cebule obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy: paprykę, sól i pieprz. Wymieszać. Piec w 180 C przez 40 min.
Upieczone warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut, do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku cukrem, solą i gałką muszkatołową.
Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!