13 września, 2021
Sznycelki z kani.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: jesień, kotlety wegetariańskie, potrawy z grzybów
Grzybowy schabowy, tak w skrócie można opisać ten przepis. Trzeba tylko uważać, żeby nie pomylić kani z trującym muchomorem sromotnikowym. Wbrew temu co się uważa nie jest to wcale trudne, grzyby te różnią się kolorem (muchomor jest biało-żółty a kania ma kolor mlecznej kawy) i budową trzonu. Dobrze pokazuje to grafika udostępniona przez Lasy Państwowe:
Składniki (dla 2 osób):
- 4 duże kapelusze kani (najlepsze szerokie i płaskie)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju do smażenia
Kapelusze szybko myjemy starając się za bardzo ich nie zmoczyć, następnie solimy i pieprzymy. Możemy też lekko spłaszczyć je dłonią, żeby podczas smażenia lepiej przylegały do patelni.
Grzyby zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na roztopionym tłuszczu, aż zrobią się złote i chrupiące.
Smacznego!