HomeSosy Sos holenderski – to się (nie) uda!

Sos holenderski – to się (nie) uda!

Posted in : Sosy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Często słyszę, że sos holenderski jest trudny albo się nie udaje – to nieprawda, z tym przepisem na pewno wyjdzie i będzie pysznym dodatkiem np. do szparagów lub jajek.

Składniki:

  • 200 g stopionego masła
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Żółtka i sok z cytryny przekładamy do miski, którą stawiamy na garnku z niewielką ilością wody. Na niewielkim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, miska nie może dotykać powierzchni wody. Jajka  ubijamy na parze, aż zrobią się jasne, puszyste i prawie podwoją swoją objętość.

Teraz powoli cienkim strumieniem albo łyżka po łyżce dodajemy masło i absolutnie nie przerywamy ubijania. Nie można dodać zbyt dużo masła na raz, bo sos się nie zagęści. Na koniec dodajemy cukier, sól i odrobinę pieprzu. 

Sos powinien być kremowo-żółty, puszysty i lekko słodko-kwaśny. Nadaje się do jaj, warzyw i mięs.

Smacznego!