23 czerwca, 2021
Sos holenderski – to się (nie) uda!
Posted in : Sosy on by : Sezon na smak Tagi: dodatek do jaj, dodatek do mięs, dodatek do warzyw, klasyczny sos, potrawy z jaj, sos francuski
Często słyszę, że sos holenderski jest trudny albo się nie udaje – to nieprawda, z tym przepisem na pewno wyjdzie i będzie pysznym dodatkiem np. do szparagów lub jajek.
Składniki:
- 200 g stopionego masła
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Żółtka i sok z cytryny przekładamy do miski, którą stawiamy na garnku z niewielką ilością wody. Na niewielkim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, miska nie może dotykać powierzchni wody. Jajka ubijamy na parze, aż zrobią się jasne, puszyste i prawie podwoją swoją objętość.
Teraz powoli cienkim strumieniem albo łyżka po łyżce dodajemy masło i absolutnie nie przerywamy ubijania. Nie można dodać zbyt dużo masła na raz, bo sos się nie zagęści. Na koniec dodajemy cukier, sól i odrobinę pieprzu.
Sos powinien być kremowo-żółty, puszysty i lekko słodko-kwaśny. Nadaje się do jaj, warzyw i mięs.
Smacznego!