22 grudnia, 2022
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania na święta, kolacja wigilijna, potrawy świąteczne, potrawy wigilijne, ryby, śledź, święta, Wigilia, zima
Solone filety śledziowe w kremowym sosie koniecznie z kwaskowym jabłkiem, pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 dużych solonych filetów śledziowych (wymoczonych w wodzie lub mleku)
- 120ml jogurtu greckiego
- 120ml śmietany 22%
- 1 kwaśne jabłko
- sok z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Śledzie ułożyć na półmisku, wszystkie pozostałe składniki wymieszać, doprawić. Tak powstałym sosem zalać śledzie i odstawić na godzinę.
Smacznego!