HomePrzetwory Ogórki miodowe w słoikach.

Ogórki miodowe w słoikach.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Pyszne ogórki, lekko słodkie i kwaskowe. Będą świetne jako dodatek do obiadu lub przekąska na przyjęcia.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • 250 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • do każdego słoika: 2 ziarenka ziela angielskiego, gałązka koperku, 1/4 łyżeczki gorczycy

Ogórki, umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.

Do każdego słoika włożyć koperek, przyprawy i ciasno poukładać ogórki.

Z wody, octu, soli, cukru i miodu przygotować zalewę i gorącą wlać do słoików.

Dokładnie zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.

Smacznego!