HomeSłodkości Łatwe ciasto ze śliwkami

Łatwe ciasto ze śliwkami

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

We wrześniu śliwki węgierki są najlepsze, więc to idealny czas na pieczenie ciast.  To jest przepis na pyszne, proste ciasto, które zawsze się uda i nie wymaga wielu składników.

Składniki:

  • 1 kg niezbyt dużych śliwek węgierek
  • 300 g maki
  • 150 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki.

Masło z cukrami ubić na puch, nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku.  Zmniejszyć obroty miksera i łyżkami, na zmianę, dokładać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią gotowe ciasto, następnie ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, owoce oprószyć cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem.

Piec w 180 stopniach przez około godzinę.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ł