18 września, 2022
Kapary z nasturcji.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: jadalne dekoracje, jadalne kwiaty, lato, marynaty, przetwory
Próbowaliście kiedyś zjeść nasturcję? Jest pyszna! Praktycznie cała roślina jest jadalna: kwiaty, liście i nasiona. Smak jest intensywnie pikantny, nieco przypominający rzodkiewkę. Liście wspaniale nadają się do sałatek, kwiaty ozdobią każdą potrawę a z nasion możemy przygotować coś na kształt kaparów. Jeżeli uprawiacie nasturcję w ogródkach lub w skrzynkach na balkonie, to naprawdę warto spróbować!
Składniki:
- garść lub dwie nasion nasturcji
- 1 niewielka cebula, pokrojona w piórka
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 5 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu
- sól i cukier do smaku
Nasturcję, czosnek i cebulę porozkładać do malutkich słoiczków. Z pozostałych składników przygotować zalewę: wszystko przełożyć do rondla i gotować 5 minut. Zalewy trzeba spróbować, celowo nie podaję ilości soli i cukru, każdy ma inne upodobania, niektórzy lubią marynaty kwaśne, inni bardziej słodkie – to zależy od Was!
Gorącą zalewą zalać nasturcję, słoiczki mocno zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
Smacznego!