19 grudnia, 2022
Gravlax z sosem cytrynowo koperkowym

Gravlax czyli marynowany łosoś po skandynawsku. Trzeba go przygotować kilka dni przed podaniem i wybrać najświeższą rybę wysokiej jakości. Smak tego łososia jest tak pyszny, że wart jest swojej ceny.
Składniki:
Gravlax:
- 1 kg wyfiletowanego świeżego łososia ze skórą
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki koniaku
- 1 duży pęczek koperku
Sos:
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 3 żółtka
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koperku
- sól, cukier i pieprz do smaku
Łososia myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dwie równe części. Na blacie układamy dość długi kawałek foli spożywczej (taki, żeby można było potem owinąć nim rybę), kładziemy łososia skórą w dół.
Mieszamy sól i cukier trzcinowy, rozkładamy mieszankę równomiernie na płatach ryby, obficie posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Całość polewamy alkoholem, połówki ryby składamy razem skórą do góry i szybko zawijamy łososia w folię.
Owijamy rybę dodatkową folia, żeby była szczelnie zamknięta, a sok nie wyciekał. Tak przygotowaną paczkę wkładamy do naczynia i ściskamy, kładąc na górze coś ciężkiego. Ja zawsze używam marmurowej tacy, ale może to być cokolwiek, chodzi o to aby łosoś był równomiernie obciążony.
Wsadzamy naczynie z łososiem do lodówki na 3 dni, jeżeli sok wycieknie należy ponownie zalać nim rybę i zapakować w folię. Po tym czasie wyjmujemy rybę z lodówki, oczyszczamy zeskrobując nożem resztki soli, cukru i koperku.
Sos:
Żółtka wymieszać z musztardą, sokiem cytrynowym i pieprzem. Powoli dolewać olej i ubijać sos mikserem. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i cukrem do smaku, sos powinien być lekko słodki.
Łososia kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki i podajemy z sosem cytrynowo-koperkowym.
Smacznego!