HomeRyby i owoce morza Gravlax z sosem cytrynowo koperkowym

Gravlax z sosem cytrynowo koperkowym

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , ,

Gravlax czyli marynowany łosoś po skandynawsku. Trzeba go przygotować kilka dni przed podaniem i wybrać najświeższą rybę wysokiej jakości. Smak tego łososia jest tak pyszny, że wart jest swojej ceny.

Składniki:

Gravlax:

  • 1 kg wyfiletowanego świeżego łososia ze skórą
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki koniaku
  • 1 duży pęczek koperku

Sos:

  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 3 żółtka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koperku
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Łososia myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dwie równe części. Na blacie układamy dość długi kawałek foli spożywczej (taki, żeby można było potem owinąć nim rybę), kładziemy łososia skórą w dół.

Mieszamy sól i cukier trzcinowy, rozkładamy mieszankę równomiernie na płatach ryby, obficie posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Całość polewamy alkoholem, połówki ryby składamy razem skórą do góry i szybko zawijamy łososia w folię.

Owijamy rybę dodatkową folia, żeby była szczelnie zamknięta, a sok nie wyciekał. Tak przygotowaną paczkę wkładamy do naczynia i ściskamy, kładąc na górze coś ciężkiego. Ja zawsze używam marmurowej tacy, ale może to być cokolwiek, chodzi o to aby łosoś był równomiernie obciążony.

Wsadzamy naczynie z łososiem do lodówki na 3 dni, jeżeli sok  wycieknie należy ponownie zalać nim rybę i zapakować w folię. Po tym czasie wyjmujemy rybę z lodówki, oczyszczamy zeskrobując nożem resztki soli, cukru i koperku.

Sos:

Żółtka wymieszać z musztardą, sokiem cytrynowym i pieprzem. Powoli dolewać olej i ubijać sos mikserem. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i cukrem do smaku, sos powinien być lekko słodki.

 

Łososia kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki i podajemy z sosem cytrynowo-koperkowym.

Smacznego!