9 września, 2022
Brzoskwinie w syropie do deserów i drobiu.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: dodatek do ciast, dodatek do deserów, dodatek do drobiu, dodatek do lodów, domowe przetwory, lato, melba, owoce w syropie, przetwory z owoców, wykorzystanie brzoskwiń
Produkt uniwersalny – takie brzoskwinie można wykorzystać do ciast, deserów, lodów a nawet do drobiu np. świetnie pasują do pieczonego indyka.
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 0,5 kg cukru
- 1 cytryna
- 1,5 litra wody
Dojrzałe brzoskwinie bardzo łatwo obrać ze skórki, te twardsze można naciąć na krzyż i zalać na chwilę wrzątkiem, po tym czasie wyjąć i przelać zimną wodą, skórka powinna łatwo zejść.
Obrane brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do słoików.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wyciskamy sok.
Wodę gotujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny około 20 minut, aby powstał aromatyczny syrop. Gorącym płynem zalewamy brzoskwinie w słoikach i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką i napełnionym wodą. Słoiki powinny być zanurzone w wodzie do mniej więcej połowy ich wysokości. Gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu a następnie odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!