11 kwietnia, 2019
Jajka faszerowane na 4 sposoby.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, potrawy z jaj, Wielkanoc, wiosna
Kilka propozycji na łatwe, faszerowane jajka.
JAJA Z WĘDZONĄ RYBĄ I KAWIOREM
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- kawałek ulubionej wędzonej ryby np. makreli lub pstrąga
- 1 drobniutko pokrojona cebula dymka (tylko główka)
- czarny kawior
- sól, pieprz
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, rybą rozgniecioną widelcem i cebulką. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawiorem.
************************************************************************
JAJKA Z CZERWONĄ PASTĄ
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej (ostrej lub łagodnej)
- sól, pieprz
- papryka świeża do dekoracji
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, papryką wędzoną i koncentratem. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawałeczkami papryki.
************************************************************************
JAJKA CURRY
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- rzodkiewka do dekoracji
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, kurkumą i curry. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy rzodkiewką.
************************************************************************
JAJKA Z ZIOŁAMI I KAWIOREM
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka rzeżuchy
- sól, pieprz
- czerwony kawior
Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawiorem.