18 marca, 2016
Słodkie jajka wielkanocne – czekoladowe pisanki :-)
Comments : 1 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta świąteczne, czekoladowe jajka, dania na święta, Easter, jajka faszerowane, jajka nadziewane, jajka wielkanocne, pisanki, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne
Oto przepis na jajka wielkanocne inaczej. Takie jajka polubią zwłaszcza dzieci, ale i wśród dorosłych powinni zaleźć się amatorzy.
Składniki (na 20 jajek):
- 20 czekoladowych jajek (pustych w środku)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 połówki brzoskwiń w syropie (z puszki)
Delikatnie obcinamy wierzchołki czekoladowych jajek.
Z brzoskwiń wycinamy małe kółeczka, nieco mniejsze od średnicy czekoladowych jajek. Kółka odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z syropu.
Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.
Pozostaje nam już tylko nadziać jajka waniliowym kremem i włożyć brzoskwiniowe kółka delikatnie dociskając palcem. Smacznego !