22 kwietnia, 2015
Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: cukier, cukier puder, cukier waniliowy, laska wanilii, wanilia
Bardzo często spotykam się z poradą, że aby uzyskać cukier waniliowy wystarczy do słoika wsypać cukier, dodać laskę wanilii, szczelnie zakręcić i odstawić na jakiś czas. Próbowaliście tego kiedyś? Ja tak i efekt w żadnym stopniu nie był zadowalający… Żeby cukier przeszedł zapachem wanilii ta nieszczęsna laska musiałaby w nim leżeć chyba z trylion lat, ale w tym czasie wyschłaby na wiór i przestała wydzielać aromat …
Dlatego dzisiaj prosty przepis na prawdziwy, pachnący wanilią cukier, który zrobimy w kilka minut a efekt będzie natychmiastowy.
Składniki:
- 500 g cukru pudru
- 3 laski wanilii (można więcej)
Laski wanilii misujemy w blenderze lub w młynku do kawy na drobny proszek. Laski nie powinny być bardzo suche, bo ciężko będzie nam zmielić je na pył, wybierajcie te duże i jędrne.
Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, po czym przesypujemy do słoika i dokładnie zakręcamy. Gotowe!
Cukier od razu pachnie i smakuje waniliowo a na dodatek daje jeszcze fajny efekt wizualny w postaci malutkich, czarnych kropeczek wanilii. Im więcej damy lasek tym zapach i smak będzie bardziej skoncentrowany i tym mniej cukru będziemy mogli dodawać do naszych potraw.