15 kwietnia, 2022
Koperkowe terrinki z wędzonym pstrągiem i krewetkami.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: dania na przyjęcie, dania na święta, potrawy wielkanocne, przystawka, przystawki, święta wielkanocne, Wielkanoc, wielkanocne śniadanie
Malutkie „kapturki” z wędzonego pstrąga łososiowego, wypełnione serkiem i krewetkami. Smakują i wyglądają znakomicie, dlatego mogą być elegancką przystawką na przyjęciu lub świątecznym stole.
Składniki:
- kilka (5-6 szt.) plasterków wędzonego na zimno pstrąga łososiowego
- 250 g serka śmietankowego
- 1 nieduży ogórek
- kilka gałązek koperku
- 10 niedużych ugotowanych krewetek
- pieprz do smaku
Do zrobienia kokilek potrzebne będą małe miseczki, kieliszki itp. Ja użyłam filiżanek do espresso.
Naczynia wykładamy folią spożywczą a następnie plasterkami wędzonego pstrąga, tak aby wszystkie ścianki były szczelnie pokryte rybą. Końcówki ryby powinny wystawać poza naczynie, będziemy nimi zamykać terrinki.
Ogórek obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż i łyżeczką od herbaty wyskrobujemy pestki, nie należy pomijać tego etapu ponieważ ogórek z miąższem i pestkami puści dużo płynu i rozwodni farsz.
Ogórek, krewetki (kilka zostawiamy do dekoracji) i koperek bardzo drobno kroimy i dodajemy do serka, przyprawiamy pieprzem. Nie polecam dodawać soli, pstrąg i krewetki są już wystarczająco słone, poza tym sól spowoduje że ogórek puści sok.
Masą serową napełniamy filiżanki, zamykamy końcówkami ryby i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem delikatnie wyjmujemy terrinki z foremek, odwijamy z folii i dekorujemy krewetkami i koperkiem,
Smacznego!