24 października, 2021
Sok z pigwowca.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: jesień, na odporność u dzieci, na przeziębienie, pigwowiec, sok do herbaty, witamina C
Pigwowiec to krzew, który jesienią wytwarza niepozorne, żółte owoce. Jednak w tych małych kulkach kryją się ogromne pokłady witaminy C! Można z nich zrobić pyszny, kwaskowy sok, który będziemy dodawać do zimowej herbatki, deserów i wszelkich napojów.
Składniki:
- 2 kg owoców pigwowca
- 2 kg cukru
Owoce należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do dużego garnka lub słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 dni, w tym czasie należy wszystko mieszać przynajmniej raz dziennie.
Powstały sok trzeba odcedzić i przelać do czystych słoików. Zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Smacznego!