30 października, 2021
Amerykańskie ciasto dyniowe/Pumpkin pie.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: dynia, Halloween, jesień, kruche ciasto, kuchnia amerykańska, słodkie ciasta z warzywami
Ciasto pełne typowo amerykańskich smaków, jest często przygotowywane jesienią i obowiązkowo na Halloween. W moim przepisie jest kilka odstępstw od klasycznego przepisu. Po pierwsze: zdecydowanie polecam podpieczenie ciasta przed nałożeniem nadzienia i po drugie: do masy dyniowej dodałam budyń waniliowy, dzięki temu nadzienie szybciej się ścina i mniejsze jest ryzyko przepieczenia, a poza tym masa robi się gładsza i bardziej aksamitna.
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 450 g puree z dyni
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 czubata łyżka przyprawy dyniowej np. z TEGO przepisu
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
Dynię obrać ze skórki (jeśli macie odmianę Hokkaido, to nie trzeba) i upiec w piekarniku lub ugotować na parze, aż będzie bardzo miękka, a następnie rozgnieść widelcem na puree. Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel, dodać pozostałe składniki nadzienia i dobrze wymieszać.
Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód i piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, należy sprawdzić to patyczkiem. Nadzienie powinno być zespolone, ale wciąż mięciutkie i nie spieczone na wierzchu.
Smacznego!