HomeSłodkości Paluchy wiedźmy.

Paluchy wiedźmy.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Są ohydne, są odrażające i są … pyszne. Te paluchy zawsze robią furorę na Halloween, a w tym roku postanowiłam poszaleć z kolorami i wyszły jeszcze bardziej obrzydliwe. Super!

Składniki:

  • 230 g masła, zimnego i posiekanego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zielony barwnik do wypieków

Dodatkowo:

  • kilkanaście obranych połówek migdałów
  • czerwony dżem np. malinowy

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, spłaszczyć na placek i włożyć na godzinę do lodówki. Zielonego barwnika użyjcie tyle jaki odcień zieleni chcecie uzyskać.

Po tym czasie formować z ciasta niewielkie paluszki (nie mogą być zbyt grube, bo urosną podczas pieczenia i stracą swój kształt) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na szczycie każdego paluszka przykleić na dżem połówki migdałów, dżem może trochę wypłynąć spod pazurka efekt będzie lepszy. Nożem zrobić lekkie, poprzeczne nacięcia imitujące skórę.

Gotowe paluszki ponownie włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

Piec około 10 minut w 200°C.

Smacznego!