HomePrzetwory Brzoskwinie w syropie do deserów i drobiu.

Brzoskwinie w syropie do deserów i drobiu.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

Produkt uniwersalny – takie brzoskwinie można wykorzystać do ciast, deserów, lodów a nawet do drobiu np. świetnie pasują do pieczonego indyka.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1,5 litra wody

Dojrzałe brzoskwinie bardzo łatwo obrać ze skórki, te twardsze można naciąć na krzyż i zalać na chwilę wrzątkiem, po tym czasie wyjąć i przelać zimną wodą, skórka powinna łatwo zejść.

Obrane brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do słoików.

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wyciskamy sok.

Wodę gotujemy z cukrem, sokiem i skórką z cytryny około 20 minut, aby powstał aromatyczny syrop. Gorącym płynem zalewamy brzoskwinie w słoikach i mocno zakręcamy pokrywki.

Pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką i napełnionym wodą. Słoiki powinny być zanurzone w wodzie do mniej więcej połowy ich wysokości. Gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu a następnie odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!