12 czerwca, 2020
Bigos z młodej kapusty.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: kuchnia polska, nowalijki, potrawy tradycyjne, wiosenna kuchnia, wiosna
Młoda kapusta w kolejnej odsłonie, tym razem bardziej konkretnej z kiełbasą, boczkiem i aromatycznymi ziołami. Pycha!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 250 g kiełbasy wiejskiej
- 150 b wędzonego boczku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pęczek koperku
- 1 mały przecier pomidorowy
- sól, pieprz, cukier
Kapustę myjemy obieramy z zewnętrznych, brzydkich i twardych liści następnie szatkujemy, dodajemy przyprawy, szklankę wody i dusimy ok. 10 minut. Dodanie kminku i cząbru, oprócz walorów smakowych, uchroni nas od nieprzyjemnych dolegliwości jelitowych takich jak wzdęcia czy zgaga.
W tym czasie podsmażamy pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę i boczek po czym dodajemy do podduszonej kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem, dodajemy koperek oraz przecier i dusimy do miękkości. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie rozgotowała.
Jeżeli kapusta puściła dużo wody, można na koniec zagęścić potrawę białą zasmażką, przygotowaną na kopiastej łyżce mąki i 100 g masła.
Smacznego!