HomeSłodkości Szarlotka na kruchym cieście – najlepsza!

Szarlotka na kruchym cieście – najlepsza!

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Tradycyjna szarlotka, taka jaką lubimy najbardziej: kruche ciasto i miękkie cynamonowe jabłuszka.

Składniki (ciasto):

  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka 

Składniki (nadzienie):

  • 2 kg  kwaśnych jabłek 
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody.

Po tym czasie połowę ciasta rozkładamy w tortownicy (27 cm średnicy) lub większej prostokątnej formie i w wielu miejscach nakłuwamy widelcem, drugą połowę zostawiamy w lodówce. Ciasto podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, do tej szarlotki najlepiej wybrać twarde i kwaśne jabłka, które nie rozpadną się podczas pieczenia np. szara reneta czy antonówka. Owoce łączymy z cynamonem i cukrem. 

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i przykrywamy jabłkami a na górze rozkładamy drugą część ciasta, pokruszonego w palcach na drobne kawałki.

Pieczemy  w 180 stopniach około godziny.

Smacznego!