23 marca, 2015
Szafranowa baba z pomarańczowym lukrem maślanym.

Pulchna, pachnąca pomarańczą, złocista od szafranu, drożdżowa baba wielkanocna. Z tego przepisu można również zrobić mini babeczki Możemy je włożyć do święconki lub podać na świątecznym śniadaniu. Będą smakowały każdemu 🙂
Składniki (na 1 dużą babę lub ok. 10 małych):
- 3,5 szklanki mąki do wypieków drożdżowych
- 2 opakowania drożdży instant
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta szafranu
- 8 żółtek ( w temp. pokojowej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 g rozpuszczonego masła
Maślany lukier pomarańczowy:
- 25 g masła
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 200 g cukru pudru
- 2 – 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
Szafran zalewamy 1/4 szklanki mleka i odstawiamy, aby się zaparzył i zabarwił mleko.
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki, oprócz masła. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dolewamy stopione masło, resztę mleka z szafranem i porządnie wyrabiamy (najlepiej mikserem) około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Gdy ciasto potroi swoją objętość przekładamy je do foremek do babek lub jednej dużej baby (jeżeli używacie tradycyjnych blaszek, trzeba je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, natomiast jeżeli używacie silikonowych, nic nie trzeba robić). Babki w formach muszą ponownie wyrosnąć około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. Dużą babę pieczemy minimum 40 minut. Uważajmy, żeby ciasta nie przepiec, bo zrobi się szybko suche i czerstwe.
Gotowe ciasto wyjmujemy z pieca, po 10 minutach przekładamy z foremek na kratkę do ostudzenia.
Przygotowujemy lukier: masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego lukru.
Gdy babki całkowicie ostygną polewamy je maślanym lukrem i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!