23 marca, 2015
Szafranowa baba z pomarańczowym lukrem maślanym.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: baba drożdżowa, baba szafranowa, babeczki wielkanocne, babki drożdżowe, babki szafranowe, ciasta świąteczne, dania na święta, lukier maślany, lukier pomarańczowy, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne
Pulchna, pachnąca pomarańczą, złocista od szafranu, drożdżowa baba wielkanocna. Z tego przepisu można również zrobić mini babeczki Możemy je włożyć do święconki lub podać na świątecznym śniadaniu. Będą smakowały każdemu 🙂
Składniki (na 1 dużą babę lub ok. 10 małych):
- 3,5 szklanki mąki do wypieków drożdżowych
- 2 opakowania drożdży instant
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta szafranu
- 8 żółtek ( w temp. pokojowej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 g rozpuszczonego masła
Maślany lukier pomarańczowy:
- 25 g masła
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 200 g cukru pudru
- 2 – 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
Szafran zalewamy 1/4 szklanki mleka i odstawiamy, aby się zaparzył i zabarwił mleko.
Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki, oprócz masła. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dolewamy stopione masło, resztę mleka z szafranem i porządnie wyrabiamy (najlepiej mikserem) około 20 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Gdy ciasto potroi swoją objętość przekładamy je do foremek do babek lub jednej dużej baby (jeżeli używacie tradycyjnych blaszek, trzeba je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, natomiast jeżeli używacie silikonowych, nic nie trzeba robić). Babki w formach muszą ponownie wyrosnąć około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. Dużą babę pieczemy minimum 40 minut. Uważajmy, żeby ciasta nie przepiec, bo zrobi się szybko suche i czerstwe.
Gotowe ciasto wyjmujemy z pieca, po 10 minutach przekładamy z foremek na kratkę do ostudzenia.
Przygotowujemy lukier: masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego lukru.
Gdy babki całkowicie ostygną polewamy je maślanym lukrem i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!