19 lutego, 2015
Ostro zakręcona kaczka.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: karnawał, przekąska, przystawka, roladki z kaczki
Ponieważ mamy karnawał to jest okazja, aby urządzić przyjęcie. A na przyjęciu sprawdzi się ta oryginalna przekąska: pikantna i słodka jednocześnie. Puszyste ciasto drożdżowe skrywa w swoim wnętrzu nadzienie z kaczki i słodko-ostrego sosu.
Składniki ( na ciasto):
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy extra virgin
Składniki (na farsz):
- 4 piersi kaczki, po oczyszczeniu piór ze skórki
- 3-4 szczypty cząbru
- niewielka ilość oliwy extra virgin
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 60 g masła
Składniki ( na sos):
- 0,5 szklanki oliwy extra virgin
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki musztardy
Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cząbrem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku – drobno posiekane, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy min. 1 godzinę w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Kaczkę odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za ciasto.
Do miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i ciepłą wodę. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy oliwę i zagniatamy w mikserze ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie robimy sos i karmelizujemy cebulę do farszu. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondelku, mieszając intensywnie, aż otrzymamy gęstą, zawiesistą glazurę o bursztynowym kolorze. Powinno to potrwać ok 2 minut, sos będzie słodki i pikantny.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż nabierze złotobrązowej barwy – około 40 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy ja na duży prostokąt ( 40×20 cm). Następnie nakładamy kaczkę (pokrojoną w cieniuteńkie plasterki) i cebulę. Skrapiamy sosem i posypujemy cząbrem. Teraz ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości.
Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy sosem. Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, jeszcze gorące przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Smacznego !