19 kwietnia, 2019
Mazurek marcepanowo-kajmakowy
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: dania na święta, mazurki, potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, święta wielkanocne, wiosna
Mój ulubiony mazurek z marcepanową obwódką. Słodki, ale taki właśnie powinien być mazurek. Generalnie na bogato 🙂
Składniki na spód:
- 70 g mielonych migdałów
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na obwódkę:
- 200 g masy marcepanowej
- 1 białko jajka
- 10 ml rumu, whisky lub koniaku
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji
Mąkę, cukier puder i migdały, przekładamy na stolnicę lub do dzieży miksera. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem łączymy składniki, a następnie szybko zagniatamy ciasto. W mikserze, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto się nie klei można dodać odrobinę zimnej wody.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i nadajemy ciastu kształt prostokąta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade, ponieważ za chwilę będzie się piekło ponownie i wtedy może się przypalić).
Wszystkie składniki na obwódkę dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i wyciskamy na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta migdałowego. Pieczemy w temp. 190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzimy.
Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy np. w mikrofalówce, aby nabrała nieco płynnej konsystencji. Jeszcze ciepłą wylewamy na wcześniej upieczony blat ciasta.
Dekorujemy bakaliami. Smacznego!