HomeSłodkości Comber czekoladowo-rumowy.

Comber czekoladowo-rumowy.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Mocno czekoladowe ciasto, obficie nasączone alkoholem – idealna propozycja na świąteczny deser.

Składniki:

  • 150g mąki
  • 100g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 100g czekolady
  • 2 opakowania czekoladowego budyniu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu
  • garść migdałów pokrojonych w słupki
  • 200 ml mocnej herbaty
  • 100 ml rumu lub Amaretto

Miękkie masło utrzeć z solą i cukrami w mikserze, nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie rozpuszczoną czekoladę. Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia a potem partiami dodawać do masy maślanej. Na końcu dolać mleko.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do combru potrzebna jest specjalna półokrągła blaszka. 

Ciasto piec około 50 minut. W tym czasie przygotować poncz. Zaparzyć mocną herbatę i odstawić do wystygnięcia. Napar połączyć z alkoholem, można dodać trochę cukru jeżeli lubimy słodki poncz. Ostudzony comber nasączyć ponczem, polać polewą czekoladową i ozdobić igiełkami migdałowymi tworząc charakterystycznego jeżyka.

Smacznego!