HomeSłodkości Amerykańskie ciasto dyniowe/Pumpkin pie.

Amerykańskie ciasto dyniowe/Pumpkin pie.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Ciasto pełne typowo amerykańskich smaków, jest często przygotowywane jesienią i obowiązkowo na Halloween. W moim przepisie jest kilka odstępstw od klasycznego przepisu. Po pierwsze: zdecydowanie polecam podpieczenie ciasta przed nałożeniem nadzienia i po drugie: do masy dyniowej dodałam budyń waniliowy, dzięki temu nadzienie szybciej się ścina i mniejsze jest ryzyko przepieczenia, a poza tym masa robi się gładsza i bardziej aksamitna.

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g puree z dyni
  • 3 jajka
  • 250 g cukru 
  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy dyniowej np. z TEGO przepisu

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.

Dynię obrać ze skórki (jeśli macie odmianę Hokkaido, to nie trzeba) i upiec w piekarniku lub ugotować na parze, aż będzie bardzo miękka, a następnie rozgnieść widelcem na puree. Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel, dodać pozostałe składniki nadzienia i dobrze wymieszać.

Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód i piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, należy sprawdzić to patyczkiem. Nadzienie powinno być zespolone, ale wciąż mięciutkie i nie spieczone na wierzchu.

Smacznego!