8 października, 2015
Czekoladowe muffinki z cukinią.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, dania dla dzieci, lato, słodkie ciasta z warzywami, warzywne desery, wykorzystanie cukinii
Nieprawdopodobnie prosty przepis, wystarczy tylko wszystko wymieszać i upiec. Zaryzykuję stwierdzenie, że każdy da radę…
Cukinia w smaku jest zupełnie niewyczuwalna, babeczki mają przyjemny korzenno-czekoladowy smak. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 3 szklanki cukinii; startej na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśniętej – ok. 300 g
- 2/3 szklanki roztopionego masła
- 1 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka; lekko ubite
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść orzechów włoskich (niekoniecznie)
- garść rodzynek lub żurawiny (niekoniecznie)
Do przygotowania tych muffinek nie potrzebujemy miksera.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. W dużej misce mieszamy razem jajka z cukrem, dodajemy cukinię i stopione masło. W innej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki czyli: mąkę, sól, kakao, sodę i przyprawy, po czy dodajemy je do masy z cukinią. Teraz możemy dodać orzechy lub/i suszone owoce jakie tylko lubimy.
Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z tego przepisu wychodzi około 15 – 20 babeczek, oczywiście to zależy od wielkości foremek.
Pieczemy 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!