7 kwietnia, 2022
Czekoladowa babka na maślance.
Posted in : Bez kategorii, Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: baba, babeczki wielkanocne, potrawy wielkanocne, świąteczne wypieki, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne
Babka, w której naprawdę czuć czekoladę. Intensywna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Do dekoracji ciasta polecam użyć mojej błyszczącej polewy czekoladowej, jest pyszna i robi się ją błyskawicznie.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 80g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 370 g miękkiego masła
- 400 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- 180 ml maślanki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu
Masło ubić na puch razem z cukrami, stopniowo dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Nie przerywając ubijania na przemian dodawać porcjami maślankę i mąkę.
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (najłatwiej zrobić to nożem do pieczywa z piłką) i wmieszać do ciasta.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Masę przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 1 godziny i 15 minut.
Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i udekorować błyszczącą polewą czekoladową, którą znajdziecie TU.
Smacznego!