HomeBez kategorii Czekoladowa babka na maślance.

Czekoladowa babka na maślance.

Posted in : Bez kategorii, Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Babka, w której naprawdę czuć czekoladę. Intensywna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Do dekoracji ciasta polecam użyć mojej błyszczącej polewy czekoladowej, jest pyszna i robi się ją błyskawicznie.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 80g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 370 g miękkiego masła
  • 400 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 5 jajek
  • 180 ml maślanki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu

Masło ubić na puch razem z cukrami, stopniowo dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Nie przerywając ubijania na przemian dodawać porcjami maślankę i mąkę.

Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki (najłatwiej zrobić to nożem do pieczywa z piłką) i wmieszać do ciasta.

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Masę przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 1 godziny i 15 minut.

Kiedy ciasto ostygnie wyjąć je z formy i udekorować błyszczącą polewą czekoladową, którą znajdziecie TU.

Smacznego!