8 września, 2021
Ogórki miodowe w słoikach.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: lato, przetwory, wykorzystanie ogórków, zapasy na zimę
Pyszne ogórki, lekko słodkie i kwaskowe. Będą świetne jako dodatek do obiadu lub przekąska na przyjęcia.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 szklanka octu
- 1 litr wody
- 250 g cukru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka soli niejodowanej
- do każdego słoika: 2 ziarenka ziela angielskiego, gałązka koperku, 1/4 łyżeczki gorczycy
Ogórki, umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Do każdego słoika włożyć koperek, przyprawy i ciasno poukładać ogórki.
Z wody, octu, soli, cukru i miodu przygotować zalewę i gorącą wlać do słoików.
Dokładnie zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.
Smacznego!