29 listopada, 2020
Lukier w trzech wariantach.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: dekoracje, dekorowanie ciast, dekorowanie tortów
Lukier z cukru pudru:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok i otarta skórka z jednej cytryny
Do cukru, stopniowo i ostrożnie dodajemy sok z cytryny i ucieramy na gładką masę. Trzeba to robić z wyczuciem, nawet kropla soku za dużo i polewa będzie rzadka. Im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej błyszczący lukier uzyskamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.
Możemy w ten sposób uzyskać różne smaki lukru np. pomarańczowy.
Lukier karmelowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego
- kilka łyżek mleka
Postępujemy identycznie jak powyżej.
Lukier królewski:
- 2 białka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Cukier ucieramy z białkami na gładką masę. Dodajemy sok i mąkę. Ten lukier jest gęsty i intensywnie biały, znakomicie nadaje się do dekorowania pierniczków, mazurków lub wykonywania napisów na ciastach.