23 marca, 2015
Wielkanocne królikodzianki.
Comments : 2 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta świąteczne, ciasto drożdżowe, dania na święta, króliki drożdżowe, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne, zajączki drożdżowe
Małe, drożdżowe króliczki nadziewane konfiturą jagodową. Są pyszne, fajnie wyglądają, idealne na Święta … byle tylko doczekały 🙂
Składniki ( na 10 królików):
- 125 ml mleka
- 40 g masła
- 300 g mąki
- 1/2 opakowania drożdży instant, ok. 4 g
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- słoiczek konfitury jagodowej
- lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
- cukrowe koraliki do dekoracji
Mleko lekko podgrzewamy razem z masłem, tak aby masło całkowicie się rozpuściło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy 1 jajko i ciepłe mleko z masłem. Całość wyrabiamy w mikserze ok. 10 minut, jeżeli masa się klei podsypujemy mąką do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi objętość) na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy ręcznie i dzielimy na części: 10 większych kulek (na tułów), 10 mniejszych kulek (na głowę), 10 zupełnie malusieńkich na ogonki i jeden kawałek, z którego formujemy wałek i będziemy z niego odcinać kawałki ciasta na uszy. Z większych kulek robimy w palcach nieduże placuszki, na środku każdego układamy małą łyżeczkę konfitury jagodowej, dokładnie zlepiamy brzegi i ponownie ostrożnie formujemy w kulkę.
Każdą większą kulkę łączymy z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem, z tyłu doczepiamy ogonek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: starajmy się dosyć mocno docisnąć, bo kiedy ciasto będzie rosło w piekarniku głowy i ogony mogą poodpadać . Z wałka ciasta odcinamy pod skosem bardzo wąskie paski, kładziemy je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie) i mocno dociskamy np. wykałaczką.
Króliki gotowe, teraz ostrożnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy, bez przykrycia do ponownego wyrośnięcia ok. 15 minut.
Pieczemy w 175 stopniach 20-25 minut. Kiedy upieczone króliki ostygną możemy je ozdobić roztopioną czekoladą lub lukrem. Smacznego!