29 czerwca, 2021
Truskawkowa tarta z marcepanem.

Krucha tarta z kremem i truskawkami, idealna na upalne dni!
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g marcepanu
- 1 łyżka żelatyny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wylepiamy nim formę do tart o średnicy 22 cm, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Marcepan i śmietankę gotujemy na małym ogniu aż do połączenia się składników. Żółtka ubijamy z cukrem na puch i po trochu dodajemy masę marcepanową i żelatynę. Gotowy krem wylewamy na upieczony, ostudzony spód i dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!