9 października, 2021
Szarlotka z połówkami jabłek.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: jesień, kruche ciasto, kruche ciasto z owocami
Ta szarlotka trochę przypomina tzw. jabłka w szlafroczkach, ciasto jest kruche a pod nim kryje się jabłko, które pod wpływem pieczenia zamienia się w rozpływający w ustach mus.
Ciasto (u mnie blaszka 30×30 cm):
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g zimnego, twardego masła
Dodatki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie ciasta kruchego rozpoczynamy od wymieszania suchych składników i wysypania ich na stolnicę. Do suchych składników dodajemy zimne masło i siekamy. W górce mąki posiekanej z masłem robimy dołek. Wlewamy do niego mokre składniki. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Staramy się nie podsypywać już mąką – im więcej mąki tym twardsze ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy na min. 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i mieszamy z cukrami, cynamonem, drobno otartą skórką i sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy na kształt blaszki, w której będziemy piec. Pierwszą połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na podpieczonym spodzie rozsypujemy bułkę tartą i układamy połówki obranych jabłek.
Następnie przykrywamy pozostałym ciastem lekko dociskając na brzegach. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.