HomeSłodkości Szarlotka z połówkami jabłek.

Szarlotka z połówkami jabłek.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Ta szarlotka trochę przypomina tzw. jabłka w szlafroczkach, ciasto jest kruche a pod nim kryje się jabłko, które pod wpływem pieczenia zamienia się w rozpływający w ustach mus.

Ciasto (u mnie blaszka 30×30 cm):

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 250 g zimnego, twardego masła

Dodatki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie ciasta kruchego rozpoczynamy od wymieszania suchych składników i wysypania ich na stolnicę. Do suchych składników dodajemy zimne masło i siekamy. W górce mąki posiekanej z masłem robimy dołek. Wlewamy do niego mokre składniki. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Staramy się nie podsypywać już mąką – im więcej mąki tym twardsze ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy na min. 30 minut do lodówki.

Jabłka obieramy, przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i mieszamy z cukrami, cynamonem, drobno otartą skórką i sokiem z cytryny. Odstawiamy.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto dzielimy na dwie połówki i wałkujemy na kształt blaszki, w której będziemy piec. Pierwszą połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na podpieczonym spodzie rozsypujemy bułkę tartą i układamy połówki obranych jabłek.
Następnie przykrywamy pozostałym ciastem lekko dociskając na brzegach. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, polewamy lukrem np. z TEGO przepisu lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!