HomeDania wege Sos ze świeżych kurek.

Sos ze świeżych kurek.

Posted in : Dania wege, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Błyskawiczny sos, który można użyć np. do mięs lub makaronu.

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • sól, pieprz

Kurki myjemy starając się jak najmniej moczyć grzyby. Mokre zrobią się wodniste i stracą dużo swojego aromatu.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na oliwie i maśle, gdy jest już miękka i lekko złocista dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kurki. Smażymy krótko, dosłownie kilka minut, dodajemy śmietankę, natkę, przyprawy i po chwili zdejmujemy z ognia. Sekretem tego przepisu jest odrobina sosu sojowego grzybowego, ale jak nie macie też się nic nie stanie.

Smacznego!