16 lipca, 2021
Sos ze świeżych kurek.
Posted in : Dania wege, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: dodatek do mięs, grzyby, lato
Błyskawiczny sos, który można użyć np. do mięs lub makaronu.
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- sól, pieprz
Kurki myjemy starając się jak najmniej moczyć grzyby. Mokre zrobią się wodniste i stracą dużo swojego aromatu.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na oliwie i maśle, gdy jest już miękka i lekko złocista dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kurki. Smażymy krótko, dosłownie kilka minut, dodajemy śmietankę, natkę, przyprawy i po chwili zdejmujemy z ognia. Sekretem tego przepisu jest odrobina sosu sojowego grzybowego, ale jak nie macie też się nic nie stanie.
Smacznego!