20 sierpnia, 2015
Mocno pomidorowy włoski sos do pizzy lub spaghetti.
![](https://sezonnasmak.pl/wp-content/uploads/2015/08/tomato-sauce.jpg)
Bardzo aromatyczny, włoski sos. Będzie idealny do pizzy, dowolnej pasty albo do mięsa lub ryby, ten sos ma po prostu setki zastosowań!
Jeżeli jeszcze gorący przełożymy do słoików ( mocno je zakręcając i stawiając na 10 minut do góry dnem), możemy go przechowywać kilka tygodni w lodówce i zawsze mieć na talerzu kawałek Italii 🙂
Składniki:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżeczki cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- garść świeżej bazylii
W rondelku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojony drobniutko czosnek. Wystarczy dosłownie chwilka, uważajmy, aby czosnku nie przypalić, bo nasz sos utraci swój magiczny smak. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy na malutkim ogniu ok. pół godziny. Ten etap jest bardzo ważny – Włoszki mawiają: im dłużej sos się gotuje, tym bardziej staje się intensywny i aromatyczny. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy porwane na kawałki listki bazylii.
Kiedy sos jest gotowy przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, jeżeli lubimy gładki sos trzeba go zmiksować blenderem. Smacznego!