30 września, 2022
Flaki z mózgu czyli zupa grzybowa inaczej.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: dania z grzybów, grzyby, grzyby w kuchni, jesień, siedzuń sosnowy, szmaciak, zupa grzybowa, zupy
Do zrobienia tego przepisu potrzebny będzie … szmaciak czyli siedzuń sosnowy. Jest to przepyszny grzyb swoim wyglądem nieco przypominający mózg.
Kiedyś był pod ochroną, ale obecnie można go zbierać i zapewniam, że warto. Ciężko opisać jego smak, jest jedyny w swoim rodzaju … trochę orzechowy, korzenny, bardzo wyrazisty.
Siedzunia można smażyć, dusić i gotować. Bardzo dobrze smakuje usmażony w panierce jak schabowy, odmieni smak jajecznicy, sprawdzi się w zupach, na przykład takiej jak ta.
Składniki:
- 2-3 siedzunie sosnowe
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół małego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka np. z TEGO lub TEGO przepisu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
- 1 listek laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
Grzyby dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki. To jest zdecydowanie najtrudniejszy etap przygotowań, siedzunie są bardzo pofałdowane i trzeba się trochę pomęczyć, by dotrzeć do wszystkich zakamarków.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa aby zmiękły.
Do garnka wlać 1, 5 litra bulionu, dodać przesmażone warzywa, grzyby i wszystkie przyprawy, gotować około 30 minut.
Rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie wlać zasmażkę do zupy, zagotować.
Smacznego!