HomeZupy Flaki z mózgu czyli zupa grzybowa inaczej.

Flaki z mózgu czyli zupa grzybowa inaczej.

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Do zrobienia tego przepisu potrzebny będzie … szmaciak czyli siedzuń sosnowy. Jest to przepyszny grzyb swoim wyglądem nieco przypominający mózg.

Kiedyś był pod ochroną, ale obecnie można go zbierać i zapewniam, że warto. Ciężko opisać jego smak, jest jedyny w swoim rodzaju … trochę orzechowy, korzenny, bardzo wyrazisty. 

Siedzunia można smażyć, dusić i gotować. Bardzo dobrze smakuje usmażony w panierce jak schabowy, odmieni smak jajecznicy, sprawdzi się w zupach, na przykład takiej jak ta.

 

 

Składniki:

  • 2-3 siedzunie sosnowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka np. z TEGO lub TEGO przepisu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej 
  • 1 listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki

Grzyby dokładnie umyć i podzielić na mniejsze kawałki.  To jest zdecydowanie najtrudniejszy etap przygotowań, siedzunie są bardzo pofałdowane i trzeba się trochę pomęczyć, by dotrzeć do wszystkich zakamarków. 

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.

3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa aby zmiękły.

Do garnka wlać 1, 5 litra bulionu, dodać przesmażone warzywa, grzyby i wszystkie przyprawy, gotować około 30 minut.

Rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie wlać zasmażkę do zupy, zagotować.

Smacznego!