8 kwietnia, 2015
Cinnamon rolls – drożdżowe ślimaczki z cynamonem.
Comments : 1 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: amerykańskie bułeczki cynamonowe, bułeczki cynamonowe, bułeczki drożdżowe, cinnamon rolls, cynamonowe ślimaczki
Jak zrobić drożdżowe bułeczki bez wyrzeczeń? Zawsze myślałam, że ciasto drożdżowe jest bardzo pracochłonne i kapryśne. Pilnowałam, aby miało ciepło, cicho i nic nie zakłócało jego spokoju. Rosło sobie (albo nie) pod lnianą ściereczką a cała rodzina chodziła w tym czasie na paluszkach. A potem i tak wychodził jakiś mega twardy lub zakalcowaty gniot…
Długo walczyłam, aby uzyskać efekt doskonały i wreszcie się udało. Okazało się, że ciasto jest banalnie proste i szybkie a jeśli zastosujecie mój patent podzielenia pracy na 2 dni, to żadne nawet najbardziej skomplikowane bułeczki nie będą pracochłonne.
Sekret to: suche drożdże (oszczędzamy czas na zaczynie) i mikser z przystawką do wyrabiania ciasta (ma ją już praktycznie każdy).
Spróbujcie w ten sposób zrobić te cudowne, pachnące bułeczki cynamonowe.
Składniki (12-16 sztuk):
- 450 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 paczka suchych drożdży – 7 g
- 120 ml wody
- 120 ml mleka
- 60 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru wymieszanego z 3 łyżeczkami cynamonu
Polewa:
- 1/2 szklanki miękkiego masła
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka
Aby zrobić szybko ciasto, należy ułatwić sobie życia jak tylko się da, a więc:
Do miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże. Chwilę mieszamy a w tym czasie w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy masło wymieszane z wodą i mlekiem, podgrzewamy tylko tyle, aby płyn był ciepły – nie gorący. Dodajemy wszystko do mąki, wbijamy jajko i zagniatamy w mikserze ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je na duży prostokąt ( 40 x 20 cm). Następnie hojnie smarujemy masłem i posypujemy cynamonowym cukrem. Teraz ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej posmarowanym masłem papierem do pieczenia, aby uzyskać naprawdę pełny, prawdziwy amerykański smak musimy tego masła duuuużo rozsmarować, bułeczki podczas pieczenia będą to masło pochłaniać i zrobią się jeszcze pyszniejsze. Wiem, wiem kalorie … ale czasem warto zaszaleć 🙂
Pamiętając, żeby się nie narobić możemy teraz:
– pozostawić bułeczki do wyrośnięcia ok. 30 minut i upiec lub
– przykryć blaszkę folią do żywności i wstawić na noc do lodówki, aby upiec następnego dnia ( w tym wariancie trzeba bułeczki, po wyjęciu z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na około pół godziny).
Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, jeszcze gorące przekładamy na kratkę do wystygnięcia i lukrujemy.
Aby przyrządzić polewę wystarczy wymieszać wszystkie składniki, mleka dodajemy z wyczuciem, żeby otrzymać gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję. Smacznego !