22 marca, 2019
Wielkanocny żurek w chlebku.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: na zakwasie, święta, święta wielkanocne, Wielkanoc, wiosna, zakwas na żur, żur, żurek
Jego wysokość żur na domowym zakwasie to obowiązkowe danie na każdym świątecznym stole. Podany w chlebie wygląda i smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 50 dag kości schabowych
- 0,5 l zakwasu na żur – przepis jest TUTAJ
- paczka włoszczyzny
- 200 ml gęstej, kwaśnej smietany
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz do smaku
- kilka jajek ugotowanych na twardo
Kości i białą kiełbasę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy powoli przez godzinę. Wyjmujemy kiełbasę, wrzucamy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego; gotujemy jeszcze pół godziny. Wywar przecedzamy.
Do wywaru wlewamy zakwas i ponownie dodajemy kiełbasę pokrojoną w grube plastry. Kiedy zupa się zagotuje zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Żurek podajemy w chlebie z ugotowanym na twardo jajem. Smacznego!