16 kwietnia, 2015
Móżdżek zapiekany w kokilkach z pomidorami i czosnkiem.
Comments : 2 Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: ciepła przystawka, danie zapiekane, móżdżek cielęcy, móżdżek w kokilkach, móżdżek wieprzowy, przystawka na ciepło
Ta potrawa zawsze kojarzyła mi się z … powieścią Marii Krüger „Godzina pąsowej róży”. To była moja ukochana książka z dzieciństwa. Anda, szesnastoletnia dziewczyna ze współczesnej powojennej Warszawy, za sprawą swojej pra pra prababki zostaje przeniesiona o 80 lat w przeszłość do roku 1880. Ubrana w ciasny gorset, umieszczona na pensji dla panien, na własnej skórze przekonuje się, jak wygląda życie w XIX wieku. W książce opisano również jeden z obiadów jaki zwykli jadać dość zamożni mieszczanie w tamtych czasach. Wśród licznych dań pojawia się właśnie móżdżek w kokilkach. Przyznam się wam, że strasznie mnie to intrygowało, co to właściwie jest i jak się to przyrządza. No i co to jest ta kokilka !!! Teraz w czasach wszędobylskiego internetu móżdżek zapiekany w kokilkach ( czyli w małych naczyniach w kształcie otwartej muszli, w których zapieka się i podaje do stołu przystawki) przestał być tajemniczy, ale wciąż, 135 lat później jest pyszny !
Nie wiem czy rodzice Andy, państwo Szemiotowie, jadali móżdżek z pomidorami, to taki mój własny wkład to danie … ot tak dla koloru 🙂
Składniki:
- 500 g móżdżku cielęcego lub wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 pomidory
- 150 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki.
Móżdżek dokładnie myjemy i usuwamy z niego wszystkie błony, najlepiej robić to pod bieżącą wodą.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy łyżkę mąki i dolewamy mleko. Intensywnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, aż powstanie zawiesisty i kremowy sos beszamelowy, następnie dodajemy móżdżek i doprawiamy rozgniecionym czosnkiem. Chwilę smażymy.
Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne ( to ważne, inaczej pomidory puszczą sok i danie się rozpłynie). kroimy w cząstki i dodajemy do móżdżku razem z posiekaną natką pietruszki.
Przekładamy do kokilek i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Smacznego!