11 kwietnia, 2022
Pieczony schab karkowy.
Posted in : Mięso i podroby, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: pieczone mięso, potrawy wielkanocne, święta wielkanocne, wędliny domowe, Wielkanoc, wielkanocne wędliny
Karkówka, którą możemy podawać jako wędlinę albo na ciepło, zaraz po upieczeniu, z sosem jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 listki laurowe
W moździerzu utrzeć pieprz i jałowiec; dodać sól, majeranek, cząber, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i olej. Wymieszać. Karkówkę umyć i osuszyć, w kilkunastu miejscach zrobić nożem głębokie nacięcia. 2 pozostałe ząbki czosnku pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki i wsunąć je w nacięcia w karkówce. Pastą z soli i ziół dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na jeden, a najlepiej na dwa dni.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Karkówkę włożyć do woreczka do pieczenia, dodać listki laurowe. Woreczek zamknąć i w kilku miejscach nakłuć szpilką. Piec około 2 godzin. Po upieczeniu ważne jest aby pozostawić mięso w spokoju, nie kroić i nie otwierać woreczka dopóki karkówka nie ostygnie.
Smacznego!