16 września, 2022
Jeżyny z mascarpone i ajerkoniakiem
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ajerkoniak, deser, desery, desery z owocami, lato, letnie desery, likier jajeczny
Bardzo fajne połączenie, jeżyny są kwaskowe a krem ajerkoniakowy słodki, całości dopełnia chrupki element jakim są pokruszone ciasteczka.
Składniki:
- 250 g jeżyn
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 170 ml ajerkoniaku
- 5 łyżek cukru pudru
- kilkanaście ulubionych kruchych ciasteczek (u mnie owsiane z miodem)
Zaczynamy od przygotowania kremu: ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodajemy mascarpone, następnie, nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy ajerkoniak, kiedy krem zgęstnieje (i się nie zwarzy …) dodajemy cukier puder i krótko miksujemy.
Składamy deser: pokruszone ciasteczka przekładamy na dno pucharków, następnie nakładamy krem, potem jeżyny i ponownie krem. Takich warstw możemy ułożyć kilka, na koniec posypujemy ciasteczkami, dekorujemy jeżynami i np. listkiem werbeny lub mięty. Schładzamy w lodówce minimum przez godzinę.
Smacznego!