HomeSłodkości Jeżyny z mascarpone i ajerkoniakiem

Jeżyny z mascarpone i ajerkoniakiem

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Bardzo fajne połączenie, jeżyny są kwaskowe a krem ajerkoniakowy słodki, całości dopełnia chrupki element jakim są pokruszone ciasteczka.

Składniki:

  • 250 g jeżyn
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 250 g mascarpone 
  • 170 ml ajerkoniaku 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • kilkanaście ulubionych kruchych ciasteczek (u mnie owsiane z miodem)

Zaczynamy od przygotowania kremu: ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodajemy mascarpone, następnie, nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy ajerkoniak, kiedy krem zgęstnieje (i się nie zwarzy …) dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. 

Składamy deser: pokruszone ciasteczka przekładamy na dno pucharków, następnie nakładamy krem, potem jeżyny i ponownie krem. Takich warstw możemy ułożyć kilka, na koniec posypujemy ciasteczkami, dekorujemy jeżynami i np. listkiem werbeny lub mięty. Schładzamy w lodówce minimum przez godzinę.

Smacznego!