20 sierpnia, 2015
Idealne ciasto na pizzę na cienkim spodzie.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: ciasto na pizzę, pizza, pizza na cienkim spodzie, włoska pizza
Prawdziwa włoska pizza jest zawsze na cienkim cieście. Ciasto musi być naprawdę cieniutkie i chrupiące. Pieczemy je krótko w najwyższej temperaturze, jaką może osiągnąć wasz piekarnik. Włosi do pizzy używają specjalnej mąki typu 00, można ją kupić w Polsce w większych supermarketach, jeżeli nie mamy takiej mąki, możemy użyć mąki standardowej typu 450. Włoska mąka typu 00 jest u nas dosyć droga od 10 zł do nawet 20 zł za kilogram, więc jeśli będziecie we Włoszech kupcie sobie tam duży zapas. To naprawdę niewielki wydatek a długi okres przydatności do spożycia sprawi, że będziecie się cieszyć prawdziwą włoską pizzą jeszcze długo po powrocie do kraju.
Oto łatwy przepis na ciasto do prawdziwej włoskiej pizzy, oczywiście w ramach oszczędności czasu i własnych rąk, możemy zagnieść je w mikserze używając końcówki w kształcie haka. Z tych składników wychodzą dwa placki o średnicy ok. 30 cm.
Do pizzy niezbędny jest sos pomidorowy, przepis na szybki, prosty sos znajdziecie TU.
Jeżeli wolicie grubsze ciasto spróbujcie upiec włoską foccacię, przepis jest tutaj.
Składniki:
- 7 g suchych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
W misie miksera drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy specjalnym hakiem do ciast drożdżowych ok. 15 minut. Można też wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę, natłuszczamy je lekko oliwą, którą smarujemy też misę miksera ( lub miskę w której będzie rosnąć ciasto), przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po wyrośnięciu ponownie krótko zagniatamy ciasto i wykładamy je na blachę do pieczenia lub podziurkowaną, specjalną formę do pizzy, wysmarowaną oliwą. Ciasta nie wałkujemy, aby nie wygnieść z niego pęcherzyków powietrza, starajmy się raczej lekko je rozciągać palcami, tak jakbyśmy obracali w dłoniach talerz. Odstawiamy na czas przygotowania przybrania.
Pamiętajmy, że ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i dopiero wtedy nakładamy pozostałe składniki.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (bez termoobiegu) około 10-12 minut. Spód powinien być upieczony a brzegi apetycznie przyrumienione.