31 sierpnia, 2021
Ciasto późnego lata z marcepanem, serem i śliwkami.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: kruche ciasto, kruche ciasto z owocami, kruszonka, lato
Kruchy placek z kremową, waniliową masą serową i śliwkami pachnącymi marcepanem.
Składniki (na ciasto):
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego, twardego masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki brązowego cukru
Masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka do serników
- 2 jajka
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek brązowego cukru
- 200 g gotowej masy marcepanowej ( 1 kostka)
- 15 g cukru waniliowego np. z TEGO przepisu
- 1 kg dojrzałych, małych śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Śliwki myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Z podanych składników (oprócz cukru brązowego) szybko zagniatamy ciasto, formujemy płaski dysk, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, ok. 3/4 ciasta rozsypujemy na płaskiej blaszce ( u mnie 20 cm x 40 cm) wyłożonej pergaminem. Naciskając palcami wylepiamy gładki spód.
Drugą część ciasta mieszamy z 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do lodówki.
Ciasto pieczemy w 200 stopniach około 20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno. Z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej ucieramy gładką masę, mieszamy ją delikatnie z pianą z białek i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Masę marcepanową ścieramy na tarce ( o grubych oczkach) bezpośrednio na śliwki. Wierzch posypujemy odłożoną częścią ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach 40-60 minut do ładnego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem.