HomeSłodkości Ciasto późnego lata z marcepanem, serem i śliwkami.

Ciasto późnego lata z marcepanem, serem i śliwkami.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Kruchy placek z kremową, waniliową masą serową i śliwkami pachnącymi marcepanem.

Składniki (na ciasto):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego, twardego masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru

Masa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka do serników
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 200 g gotowej masy marcepanowej ( 1 kostka)
  • 15 g cukru waniliowego np. z TEGO przepisu
  • 1 kg dojrzałych, małych śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Śliwki myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.

Z podanych składników (oprócz cukru brązowego) szybko zagniatamy ciasto, formujemy płaski dysk, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, ok. 3/4 ciasta rozsypujemy na płaskiej blaszce ( u mnie 20 cm x 40 cm) wyłożonej pergaminem. Naciskając palcami wylepiamy gładki spód.

Drugą część ciasta mieszamy z 2 łyżkami brązowego cukru i wstawiamy do lodówki.

Ciasto pieczemy w 200 stopniach około 20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno. Z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej ucieramy gładką masę, mieszamy ją delikatnie z pianą z białek i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Masę marcepanową ścieramy na tarce ( o grubych oczkach) bezpośrednio na śliwki. Wierzch posypujemy odłożoną częścią ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach 40-60 minut do ładnego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!