28 czerwca, 2016
Bałagan w Eton z nugatową bezą/ Eton mess.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: beza, deser, eton mess, kajmak, karmel, lato, nugat, truskawki, wiosna
To moja wersja klasycznego angielskiego deseru „Eton mess”. Ten bałagan zazwyczaj stanowią pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki w kawałkach. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Tym razem podkusiło mnie, żeby do klasycznej bezy dodać masy krówkowej … i … wyszło naprawdę fajnie! Na ciepłe, wiosenne dni nie ma lepszego deseru niż ten, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :).
Składniki:
beza:
- 3 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 70 g masy krówkowej
dodatkowo:
- 4 szklanki truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 szklanki śmietany kremówki 30%
- listki melisy do dekoracji
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać mąkę.
Masę krówkową rozetrzeć, aż będzie gładka, połowę dodać do ubitych białek i wymieszać tak, by powstały smugi. Ubite białka rozłożyć na blasze. Na wierzchu rozłożyć kleksami pozostałą masę krówkową, rozciągnąć tworząc mazy. Piec ok. 1 godziny w temp. 100 stopni (bez termoobiegu). Wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak na całą noc.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na chwilę.
Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności.
Bezę pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków ozdabiając listkami melisy.
Smacznego 🙂