HomeSłodkości Dyniowa, korzenna latte/ Pumpkin spice latte.

Dyniowa, korzenna latte/ Pumpkin spice latte.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Bardzo ostatnio popularny przepis, który przywędrował do nas z Ameryki. Dyniowa kawa jest słodka, aromatyczna i kremowa, po prostu pyszna.

Składniki ( na 1 szklankę):

  • 1 łyżka dyniowego puree
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka dyniowej przyprawy np. z TEGO przepisu
  • kawa
  • mleko

Aby przygotować dyniowe puree należy dynię obrać za skórki i upiec lub ugotować na parze, a następnie rozgnieść widelcem.

50 ml mleka, cukier i dyniowe puree przez chwilę podgrzewać w garnuszku, aż cukier się rozpuści, następnie dodać przyprawę dyniową i wymieszać.

Masę dyniową przetrzeć przez sitko do szklanki, w której będziemy przygotowywać kawę.

Jeżeli mamy ekspres ciśnieniowy, to szklankę z masą dyniową ustawiamy w ekspresie i nalewamy caffe latte.

Można też dyniowe latte wykonać „ręcznie” tzn. do szklanki wlać zaparzoną kawę a potem delikatnie, cienkim strumieniem dolać spienione mleko.  Całość posypać odrobiną przyprawy dyniowej.

Smacznego!