25 czerwca, 2021
Szparagi z sosem holenderskim.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: nowalijki, sezon szparagowy, wiosna
Klasyczne danie w sezonie szparagowym. Łatwe, pyszne i jakie efektowne!
Składniki:
- pęczek białych lub zielonych szparagów
- sos holenderski z TEGO przepisu
Białe szparagi najlepiej ugotować, będą najsmaczniejsze; zielone lepiej smakują grillowane.
Przed ugotowaniem, białe szparagi należy obrać np. obieraczką do ziemniaków a następnie odłamać zdrewniały koniec. Uważam, że w przypadku białych szparagów im są grubsze tym smaczniejsze. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody z łyżeczką soli i cukru. Gotujemy nie dłużej niż 13 minut.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, w ich przypadku smaczniejsze są cieńsze sztuki. Można je także ugotować ale najlepsze są z grilla. Można je przygotować na patelni grillowej smażąc dosłownie kilka minut z dodatkiem gruboziarnistej soli, aby wciąż pozostały jędrne i chrupkie.
Jeszcze ciepłe szparagi podajemy z sosem holenderskim.
Smacznego!