10 października, 2022
Zupa (nie krem) dyniowa.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: dynia, jesień, jesienne warzywa, jesienne zupy, kukurydza, rozgrzewające zupy, zupa jarzynowa, zupa z dyni
Przywykliśmy już do tego, że zupa z dyni jest kremowa i gładka. A ta zupa taka nie jest, są w niej kosteczki dyni i inne warzywa w kawałkach. Nie zmienia to faktu, że zupa jest po prostu pyszna.
Składniki:
- mała dynia hokkaido
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego np. z TEGO lub TEGO przepisu
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
Dynię obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w centymetrową kostkę, tak samo pokroić ziemniaki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, ziemniaki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, pilnując żeby warzywa nie zbrązowiały. Następnie dodać dynię oraz tymianek i smażyć przez kolejne kilka minut. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę
W garnku podgrzać bulion, przełożyć podsmażone warzywa i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę i masło, doprawić do smaku. Zupa gotowa!
Smacznego!